Home > Sveikata > Žvynelinė (psoriazė) – ką reikia žinoti apie ligą?

Žvynelinė (psoriazė) – ką reikia žinoti apie ligą?

Susirgti žvyneline, kitaip dar vadinama psoriaze gali kiekvienas, nepriklausomai nuo amžiaus ar gyvenimo būdo. Tai lėtinė odos liga, kurios metu vyksta uždegiminės reakcijos, veikiančios žmogaus imuninę sistemą. Mokslininkai vis dar bando išsiaiškinti kokios yra jos priežastys. Manoma, kad ją gali lemti genetiniai veiksniai ir ji išlieka visam gyvenimui. Žvyneline serga tiek vaikai, tiek ir suaugusieji, kurie paveldėti šią ligą gali iš savo senelių ar net prosenelių. Žvynelinė – tai autoimuninė liga, kur iki galo niekaip nepavyksta išsiaiškinti kas nutinka, jog aplinka paveikia imunines ląsteles, jog jos labai sparčiai dauginasi ir kaupiasi ant odos.

Vienas pagrindinių simptomų yra tai, jog žmogaus oda pasidengia raudonomis odos plokštelėmis, kurios sausėja, suragėja ir sudžiūsta, pakeisdamos savo spalvą į geltoną. Ji yra akivaizdžiai matoma, nes pažeidžia ne tik odą, bet ir nagus, plaukus. Dažnai šalia žvynelinės išsivysto ir kitos gretutinės ligos: žarnyno sutrikimai, kraujagyslių ir širdies ligos bei cukrinis diabetas. Ši liga yra labai klastinga, nes apima visus organus ir visa žmogaus organizmą.

Manoma, kad žvynelinės atsiradimui daug įtakos turi šie veiksniai: stresas, nuovargis, silpnas imunitetas, organizmo išsekimas, nesubalansuota mityba, alkoholio vartojimas ir kiti žalingi įpročiai. Svarbu yra žinoti tai, kad žvynelinė nėra užkrečiama liga, todėl jei jūsų pažįstamų tarpe yra šia liga sergantis žmogus, su juo galite drąsiai bendrauti ir turėti fizinį kontaktą, nes jokiu būdu neužsikrėsite.

Vienas efektyviausių būdų – gydyti žvynelinės pasekmes yra pagerinti odos būklę fototerapijos pagalba. Jos metu skleidžiami ultravioletiniai spinduliai, kurių pagalba sumažėja žymiai odos bėrimų, nes mažiau dauginasi bakterijos. Tai nėra išgydoma liga, tačiau namų sąlygomis įmanoma palengvinti jos simptomus, naudojant natūralius aliejus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.